laupäev, 10. august 2013

Sea välisfilee seenekastmega



sea välisfileed
värsket rosmariini
sool/pipar

Kaste:
7-10 shampinjoni
sibul
1/3 klaasi valget veini
1 spl jahu
1 tl mädarõigast
1 spl sojakastet

Tõsta liha u. 30 minutit enne praadimist toatemperatuurile. Külm liha jahutab panni, lihamahl valgub välja ja hakkab pannil keema ning seetõttu liha jääb halli värvusega. Maitsesta soola ja pipraga.
Kuumuta pann. Lisa pannile tükk võid ja veidi oliivõli. Kui või on sulanud ehk pann on piisavalt kuum, lisa veidi värsket rosmariini ning lihatükid. Aseta lihatükid selliselt, et need üksteise vastu ei puutu - väldib haudumist ja liha jääb krõbedam.
Prae lihatükke, keerates iga paari minuti tagant ning tõsta lusikaga peale pannile tekkinud vedelikku, väldi üleküpsetamist!
Tõsta liha pannilt ära, kata fooliumiga ja jäta seisma.

Kastmeks tükelda sibul ning viiluta shampinjonid. Keera kuumust poole võrra maha ning tõsta sibul ja shampinjonid samale pannile, kus küpsetasid liha, et võimalikult palju maitset saada. Maitsesta kergelt soola ja pipraga ning küpseta kuni shampinjonid muutuvad kuldpruuniks ja sibul klaasjaks.
Sega veinis jahu ning lisa pannile, kuumuta kuni vein on aurustunud ning lisa sojakaste ja mädarõigas. Kuumuta kuni kaste on muutunud kreemjaks. Maitse ning vajadusel lisa maitseaineid.

Valge veiniga (Gewürtzrtaminer) tehtud kaste jääb veidi hapukaks, seega sojakaste aitab maitseid tasakaalustada. Valge veini võib asendada ka punase veiniga, seljuhul võib sojakastme välja jätta.

2 kommentaari:

  1. Aitäh! Proovisin järgi, väga hea tuli. Parim välisfilee, mida teinud olen:)

    VastaKustuta