reede, 15. veebruar 2013

Lamba abaliha kuskussiga

Lõpuks sai ära proovitud üle pika aja to do listis olev kuskus! Kahtlemata üks uutest lemmikutest! Internetist loetud hirmujutud, et jääb tükki, ei läinud õnneks minu proovimisel täide.

Couscous - nisutang, mida valmistatakse aurutamise teel. Poodides müüakse juba eelküpsetatud kuskussi, mis ei vaja aurutamist. Praegusel ajal valmistatakse seda nagu pastat pigem durumnisujahust. Kasutatakse eriti Marokos, Tuneesias, Alzeerias ja Liibüas. Traditsiooniliselt serveeritakse koos juurvilja- või lihahautisega. Beduiinide kombeid austava araabia pere eeskujul võib koguneda ümber suure toiduvaagna ja kuskussi süüa parema käe kolme sõrmega./internetist leitud info/

Marokolased nimetavad kuskussi austavalt ta'aam, mis tähendab maroko dialektis "toit". /"Minu Maroko"/

Kogus kahele:
500-600g lamba abaliha tükke
sibulat (tükeldatud + paar tervet)
küüslauku
oliivõli
itaalia ürdisegu (pune, basiilik, majoraan, rosmariin, piparrohi, tüümian, salvei)
jahu

Kuskussi lisand kahele:
100 ml kuskussi
200 ml keevat vett
1 tšilli
värske petersell
värsket küüslauku



Haki sibul ja küüslauk, lisa veidi oliiviõli. Lisa sool, pipar ja itaalia ürdisegu maitse järgi ning lisa liha, marineeri 0,5 tundi. Pane taldrikule veidi jahu ning paneeri lihatükke jahus nii et, kõik küljed oleksid kaetud. Lisa pannile oliivõli ning kui pann on kuum pruunista lihatükke pannil igast küljest. Tõsta pruunistatud tükid ahjuvormi. Lisa sektoriteks lõigatud sibul ja veidi kuuma vett. Küpseta ahjus 160 kraadi juures u. tund, kuni liha on pehme.

Haki tshilli, petersell ja küüslauk. Kuumuta 2 dl vett keemiseni, maitsesta vesi soolaga ja lisa u. lusikatäis oliivõli. Pane kaussi 100 dl kuskussi / piisav kogus kahele, kuigi kogust vaadates tundub liiga vähe ja tekib kiusatus rohkem panna/ Vala kuskussile peale vesi ning sega, kata kaanega ja lase kaane all tõmmata u. 5 minutit, proovi kas on pehme. Kuskuss peab vedelikku täielikult endasse tõmbama. Lisa 1-2 tükki võid ja sega, et kuskus jääks sõmer ja ei kleepuks kokku. Lisa hakitud maitseained ja serveeri koos lambalihaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar