kolmapäev, 20. veebruar 2013

Mesine pardifilee baklazaani, suvikõrvitsa ja fenkoli lisandiga.

Kuidas tükeldada parti


Fenkol ehk apteegitill
Veidi juttu fenkolist:

Apteegitill oli maitse- ja ravimtaimena laialdaselt kasutusel juba enam kui 3000 aastat tagasi Muinas-Egiptuses ja -Kreekas. Taime pruugiti seal mitmete hädade ja vaevuste leevendamiseks, abi oodati apteegitillilt isegi nägemise säilitamisel või koguni tagasiandmisel, eluea pikendamisel ning füüsilise ja hingelise jõu lisamisel. Ajapikku nihkus taime kasvu- ja kasutusala ka ida ja põhja poole, põhja suunas just Rooma sõjaväe vahendusel. Eriti hästi kodunes apteegitill Hiinas, saades seal kõige levinuma maitsesegu viisikvürtsi tähtsaks komponendiks. Tunnustatud vürtsiks said apteegitilli seemned ka mitmes India regioonis. Nüüdseks tuntakse apteegitilli pea kõikjal maailmas, kuid kõige innukamateks kasutajateks on jäänud itaallased. 

Enne õitsemist kogutud värskeid lehti pruugitakse roogade kaunistamiseks, neid lisatakse salatitele ja tarvitatakse liha- ja kalaroogade maitsestamiseks. Poolvalminud, alles roheliste seemnetega sarikaid ning varsi pruugitakse ühe maitsekomponendina kurkide, tomatite ja kapsa hapendamisel või soolamisel. Itaalias kultiveeritavate sortide eriti jämedaid ja mahlaseid noori varsi süüakse nagu varssellerit. Valminud seemneid tarvitatakse nagu köömneid vorsti, liha- ja kalaroa maitsestamiseks ning lisatakse marineerimisel ja hapendamisel köögiviljale. Samuti on seemned hinnatud leiva ja magusate küpsetiste maitsestamisel nii taina koostises kui ka pinnapuistena. Seemnetest pressitud aniisimaitselist ja -lõhnalist õli kasutatakse kondiitritööstuses ning likööride ja  aperitiivide maitsestamiseks. Eriti kõrgelt ja kallilt hinnatakse apteegitilli õietolmu, millega nii mõnedki nooblid Lõuna-Itaalia restoranid annavad viimase lihvi oma risotode maitse- ja lõhnabuketile.Apteegitilli õrnu lehti võib nagu teisigi maitseürte niihästi kuivatada kui ka külmutada: viimase meetodi puhul säilib maitse muide paremini. Seemneid tuleks eeterlike õlide haihtumise vältimiseks hoida pimedas kuivas kohas ja õhukindlalt. (Kodukiri 02.06.2008)

Mesine pardifilee baklazaani, suvikõrvitsa ja fenkoliga.
Kogus kahele:
2 pardifileed
sool, pipar, tšillihelbeid

lisandiks: baklažaan, suvikõrvits, fenkol, tšilli - soovi korral tomatit.

Pardifilee valmista nagu siin Hiinapärane pardifilee, kuid enne ahju panemist lisa lusikatäis mett ning määri
kaks lusikat vedelat mettfileele laiali.

Lisandiks tükelda koostisosad, maitsesta soola, pipra ja oliivõliga. Hakka valmistama, kui paned pardifileed ahju küpsema (8 min ahjus + 10 min fooliumis). Kuumuta pannil nii kaua kuni küps.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar