teisipäev, 30. aprill 2013

Gremolata ja orata

Gremolata on Itaalias laialt kasutatud maitseainesegu, mis koosneb sidrunikoorest, küüslaugust ja lehtpetersellist, mis on maitsestatud soola ja pipraga. Mina lisan ka sidrunimahla ja väikse tilga oliivõli, et saada veidi vedelam segu. Gremolata sobib nii kala, kui ka liha juurde.

Gremolata valmistamiseks riivi sidruni koor (vaata, et valget osa ei riiviks). Haki petersell ja küüslauk peeneks ning lisa riivitud sidrunikoorele. Maitsesta soola ja pipraga, et segu väga kuiv ei jääks võib lisada veidi sidrunimahla ja oliivõli. Segu on lihtne valmistada köögikombainis.



Orata gremolataga:
2 kuldmerikokre (valge ja maitsva lihaga kala. Võib olla müügil ka nimega dorada (hisp.keeles) või orata (itaalia keeles, mis tähendab otsetõlkes "kuldne" või mõnda muud valget kala).
värsket punet
soola
oliivõli
1 küüslauguküüs
viilutatud sidrun (kasuta sama sidrunit, mille koor on gremolata sisse riivitud)

Puhasta kala ja pese külma vee all, kuivata köögipaberiga kuivaks. Lõika terava noaga kalale triibud u. iga 2-3 cm tagant, maitsesta soolaga ning lisa nahale lõigatud sälkudesse gremolatat. Pane viilutatud sidrun, küüslauk ja värske pune kalale kõhtu ning maitsesta samuti soolaga. Nirista kalale veidi oliivõli. Lisandiks võib pannile tükeldada värsket kartulit ja poolitatud kirsstomateid, millele peale lisada värsket rosmariini ning maitsestada soola, pipraga. Küpseta ahjus u. 180-200 kraadi juures umbes 30-40 minutit, kuni kartul ja kala on valmis. Et kala mahlasem jääks võib küpsetuspannile peale panna fooliumi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar