reede, 17. mai 2013

Seenerisotto

Võib kasutada endale meelepäraseid seeni, eriti hea on risotto värskete kukeseente või puravikega. Hooajaväliselt võib kasutada shampinjone või külmutatud ja kuivatatud seeni.

Kogus kolmele:

suurem peotäis värskeid shampinjone
20g kuivatatud seeni (mina kasutasin metsaseentesegu, 20g kuivatatud seeni võrdub 180g värsketega)
värsket rosmariini (soovi korral)
1 sibul
1-2 küüslauguküünt
200g risotoriisi
pool klaasi - klaas valget veini
väike tükk võid
oliivõli
sool, pipar
0,5 liitrit puljongit
u. 100g riivitud juustu


Kuivatatud seened pane kaussi ja kata veega, lase seista u. 30 minutit. Kurna, kuid ära viska seenevedelikku ära. Tükelda leotatud seened ja jäta ootele. Tükelda shampinjonid, lisa potti tükk võid ja pruunista shampinjone kergelt, maitsesta rosmariini, soola ja pipraga. Tõsta kõrvale ootele.

Risoto jaoks tükelda sibul ja küüslauk. Lisa potti tükk võid ja veidi oliivõli ning pruunista sibulat ja küüslauku kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa risotoriis ja sega korralikult, et maitsed seguneksid. Lisa riisile klaas valget veini ja lase aurustuda. Lisa tükeldatud seenesegu ja hakka osade kaupa lisama riisile puljongit ning seente kurnamisest tekkinud vedelikku. Sega riisi pidevalt. Kui riis on vedeliku endasse tõmmanud lisa järgmine osa puljongit. Korda eelnevat seni kuni riis on valmis. Olenevalt risotoriisist võib puljongit üle jääda või veidi rohkem kuluda. Väldi riisi ülekeetmist! Kui riis on kergelt "krõmpsuv" keera kuumus maha, sest riis küpseb peale kuumuse maha keeramist veel edasi. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa tükk võid ja juust ning sega kuni risotto on muutunud kreemiseks. Serveerimisel tõsta peale pruunistatud shampinjone.
Kuivatatud seenesegu
Seenesegu peale leotamist


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar